SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

witaminy a b c d k do czego

  • Sarkopenia to powolna utrata masy mięśniowej, która u 10% osób zaczyna się nawet tuż po 50. roku życia. Jak wykazują badania, tego typu zjawisko może bezpośrednio przekładać się na długość życia. Dlatego też ważne jest, aby podjąć stosowne działania, które będą zapobiegać jej rozwojowi. 2. Przewlekłe stany zapalne Reakcje zapalne w naszym ciele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2088 Data: 2020-09-29 17:23:39
  • Umiarkowane ćwiczenia są świetne dla układu odpornościowego. Badania pokazują, że regularna codzienna aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko przeziębienia o 50%. Jednak, jak to się mówi, wszystko z umiarem. Nadmiernie intensywne lub długotrwałe treningi mogą sprawić, że będziesz bardziej podatny na złapanie przeziębienia lub wirusa górnych dróg [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4380 Data: 2021-04-10 15:21:12
  • Co się dzieje z jelitami, gdy jem za dużo fast foodów?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Z pewnością każdy słyszał o negatywnych skutkach spożywania żywności typu fast food. Wysoka kaloryczność, duża zawartość soli, cukru, niezdrowych tłuszczy nie ma pozytywnego wpływu ani na naszą sylwetkę, ani zdrowie w szerokim tego słowa znaczeniu. Taki styl odżywiania sprzyja nadwadze, otyłości, cukrzycy typu 2, chorobom serca, a nawet [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 530 Data: 2023-04-02 20:22:34
  • Sportowcy, w szczególności młodzi, którzy są na początku rozwijania swojego potencjału, dążą do osiągnięcia optymalnej wydolności sportowej, w związku z czym często sięgają po różnego rodzaju pomoce. Aby wesprzeć swój organizm w dążeniu do celów, wielu z nich zwraca uwagę na suplementację diety.   Przed suplementacją Pamiętać należy, że każdy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1264 Data: 2023-06-07 15:41:34
  • Przyprawy jak witaminy. Co mówią nam smaki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Choć tak go postrzegamy, smak nie jest w rzeczywistości zmysłem, którego zadanie polega jedynie na dostarczaniu nam wyrafinowanych doznań. Jak każdy zmysł, również smak ułatwia człowiekowi przetrwanie w jego zewnętrznym środowisku. Z jednej strony ostrzega nas przed toksycznymi składnikami żywności, z drugiej zaś wskazuje na obecność w pokarmie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 469 Data: 2023-08-14 11:25:31
  • [...] podczas gdy magnez może złagodzić wzdęcia. Podsumowanie Odpowiednio zbilansowana dieta może pomóc znacznie złagodzić nieprzyjemne objawy PMS. Zadbaj, by w Twojej diecie obecne były produkty bogate w magnez, wapń, witaminę D, witaminy z gruby B oraz białko i zdrowe kwasy tłuszczowe. Unikaj nadmiaru soli, słonych przekąsek, alkoholu i kawy.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3179 Data: 2019-10-04 19:50:59
  • Witamina A to jedna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, do której to grupy zaliczamy również witaminę D, E i K. Witamina A nie jest związkiem jednorodnym. Pod nazwą witaminy A rozumiane są trzy związki z grupy tzw. retinoidów: retinol, retinal i kwas retinowy. Do grupy witaminy A zaliczane są również roślinne barwniki karotenoidowe, takie jak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2518 Data: 2020-10-29 18:52:20
  • Agresywne zachowania definiuje się jako czyny, które bezpośrednio mają na celu szkodzenie innym. Według różnych danych około 51% nastolatków wykazuje wysoki poziom agresji w szkole średniej, a skłonność do agresji ma największy trend wzrostowy w okresie dojrzewania.  Źródła: Yang, Y., Zhu, H., Chu, K., Zheng, Y., & Zhu, F. (2023). Effects of [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1570 Data: 2023-06-28 15:40:54
  • Proces odchudzania może być długi i żmudny, a czasami również frustrujący. Wymaga cierpliwości, konsekwencji, ale też wiedzy. Nie oznacza to jednak, że jest to niemożliwe. Wręcz przeciwnie – wszystko się da, tylko trzeba się uzbroić w odpowiednie podejście, zaangażowanie i zaakceptować fakt, że potrzebny jest także czas.  Podsumowanie Jesteś w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 506 Data: 2023-08-07 10:08:10
  • Co jedzą mieszkańcy najzdrowszych państw świata?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czy wiecie, które państwa uchodzą za najzdrowsze? Jednym ze wskaźników jest długowieczność i biorąc pod uwagę ten czynnik można wyróżnić pięć państw – Monako, Japonię, Singapur, Hiszpanię i Grecję. Co decyduje o tej niezwykłej długowieczności w tych krajach? Singapur Singapur jest kolejnym krajem obdarzonym długowiecznością – średnia długość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3062 Data: 2019-02-16 12:45:58
  • Większość młodych ludzi bagatelizuje wpływ słońca na skórę. Często zdarza się słyszeć argument o pięknej opaleniźnie. W rzeczywistości w miesiącach letnich człowiek potrzebuje minimalnej ilości promieniowania UV, wszystko ponad ten limit powoduje uszkodzenia i przyspiesza starzenie skóry. W krótkim horyzoncie czasowym zyskujemy efekt wizualny, ale [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 879 Data: 2023-07-24 04:30:49
  • Preparaty mające na celu wzbogacenie jadłospisów w witaminy i składniki mineralne dostępne są w zróżnicowanych formach. Coraz częściej bowiem do wspomagania aktywności biologicznej składników zawartych w tego typu suplementach diety dodaje się substancje pomocnicze i związki, które wykazują szereg korzystnych właściwości dla zdrowia zarówno [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4560 Data: 2022-08-25 06:11:16
  • Niepłodność to choroba charakteryzująca się brakiem ciąży po 12 miesiącach regularnego współżycia bez zabezpieczenia. Szacuje się, że dotyka od 8 do 12% par w wieku rozrodczym na całym świecie. Stwierdzono, że problemy mogą dotykać obu stron, ale mężczyźni mogą odpowiadać za 50% przypadków. Panowie na dopingu Osoby, które wiele lat nadużywały [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 961 Data: 2023-10-26 08:33:58
  • Czy mąka migdałowa jest lepsza od innych mąk?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] pszenna zawiera znacznie więcej węglowodanów, ma jednak mniej tłuszczów niż mąka kokosowa. Mąka migdałowa jest bardziej kaloryczna niż mąka pszenna. Mąka migdałowa dostarcza witaminy E, magnezu i błonnika. Mąka pszenna jest uboga w te składniki. Mąka migdałowa jest bezglutenowa w przeciwieństwie do mąki pszennej. Wypieki z mąki migdałowej są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7285 Data: 2018-05-11 11:26:45
  • Roślinne źródła witaminy B12

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    [...] większość ludzi bez trudu zaspokaja z pożywienia. Jej źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, nabiał i jaja. Niedobór tej witaminy mogą mieć osoby stosujące dietę wegańską i wegetariańską. Podsumowanie Ponieważ najwyższy poziom witaminy B12 znajduje się w mięsie i produktach pochodzenia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1330 Data: 2021-06-14 13:18:46
  • Witamina C cieszy się niesłabnącą popularnością. Funkcje witaminy C jako przeciwutleniacza i kofaktora enzymów są dobrze poznane. Jednak jest nie tylko silnym antyoksydantem, badania wykazały, że podawanie witaminy C wiąże się ze zmniejszonym zapotrzebowaniem na opioidowe leki przeciwbólowe po operacjach chirurgicznych.  Referencje: Nicholas N. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 829 Data: 2023-05-02 13:31:10
  • Odwodnienie — największy wróg Twojego mózgu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Każdego dnia wiele osób skarży się na wyczerpanie psychiczne, problemy z koncentracją, kiepski nastrój czy też trudność wykonywania codziennych zadań. Przyczyn może być wiele m.in. przemęczenie, stres, ale także odwodnienie. Pomimo tego, że każdy wie, że należy wypić dziennie 2-3 l wody, to niestosowanie się do tego jest wręcz nagminne. Czego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 631 Data: 2024-01-29 14:47:33
  • Awidyna - powód dla którego warto gotować jaja

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] owsianych. Bazuje głównie na tych dwóch przykładach, gdyż one w świecie sportu są dość powszechnym źródłem składników pokarmowych. Wykazuje ona wysokie powinowactwo to witaminy H, gdyż jedna cząsteczka awidyny jest w stanie przyłączyć aż 4 cząsteczki biotyny. Awidyna staje się więc anty-odżywczym inhibitorem, co w konsekwencji może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11000 Data: 2017-05-05 10:02:00
  • Fruktoza - zdrowa czy niezdrowa?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Na temat cukrów, nawet tych naturalnego pochodzenia, słyszymy wiele faktów oraz mitów. Jedni są za opcją słodzenia i używania produktów zawierających cukry, w tym fruktozę, o której będzie poniższy artykuł, inni zupełnie nie rekomendują takiego działania. Wielu dietetyków zalecało zmianę produktów, które zawierały glukozę, na produkty, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4204 Data: 2018-01-06 11:33:16
  • Chyba nie ma na świecie osoby, która tak na 100% i do końca byłaby zadowolona ze swojego wyglądu. A nawet jeśli ktoś taki się znajdzie, to jeśli posiada nadmiar tkanki tłuszczowej może i powinien pomyśleć o swoim zdrowiu.  O ile bowiem niewielki jej naddatek może nie powodować katastrofalnych skutków dla zdrowia i być jedynie drobną przeszkodą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6798 Data: 2021-09-02 17:30:10